Boli nedureroase și remedii

Nu pentru toate bolile există leac. Iar leacurile nu vindecă pe fiecare dintre noi cu aceeași ușurință. Cum nici durerea nu are aceeași intensitate pentru toati cei care suferă de acceași boală. Uite, am asociat deja, după doar două fraze, boala cu durerea. De ce oare?

Sunt boli care nu se manifestă dureros

Dacă nu ai dureri nu înseamnă că ești sănătos. Spre exemplu suferinzii de anxietate nu au dureri. Și totuși, Anxietatea trebuie tratată. Și medicamentos, și apelând la un psihoterapeut. La fel și cei care suferă atacuri de panică. Nici ei nu au dureri. Dar asta nu înseamnă că aceste atacuri de panică trebuie ignorate.

Atacurile de panică se tratează? Există tratament pentru anxietate?

Un bun psihoterapeut va ști să determine cauza acestor atacuri de panică ( care sunt, de fapt, cea mai ușor tratabilă formă de anxietate) și va ști să facă pacientul să conștientizeze faptul că reacțiile sale sunt exagerate. Asta în cazul fericit, în care … cel ce suferă de anxietate merge la un medic.

Când și cum apelăm la un psihoterapeut?

Mulți dintre noi batem în retragere când auzim orice cuvânt care incepe cu psiho. Psiholog, psihoterapeut, psihiatru, nu mai contează. Devenim… anxioși. Și nu de puține ori, asistăm la suferința celor dragi nouă fără să încercăm să-i îndrumăm spre ajutor de specialitate. Tratăm bolile vizibile, cele care lasă urme fizice și provoacă dureri, dar le ignorăm pe cele invizibile, nedureroase, care însă uneori pot avea deznodământ la fel de tragic ca și o boală dureroasă. Când și cum trebuie să apelăm la un psihoterapeut? Când  ne confruntăm cu  fobii,  când conștientizăm că avem probleme de comportament sau emoționale, când o dependență, un viciu, o despărțire, o pierdere ne împiedică să ducem o viață normală.

De ce să mergi la psihoterapeut și nu la psihiatru. Sau invers?

Fii sigur că psihoterapeutul te va îndruma către psihiatru dacă suferința ta nu este competența lui. Iar psihiatrul va face același lucru. Dacă , de  exemplu, suferi de anxietate, psihiatrul îți va recomanda consiliere psihologică.

Nu te teme deci că suferința ta cea nedureroasă va fi tratată cu superficialitate. Tu doar apelează la un specialist atunci când simți că nu mai poți face față fricilor tale.

În rest… sănătate!

 

 

 

 

 

Reclame

5 comentarii

  1. Să știi că uneori ieși mai bolnav decât intri dintr-o clinică d-asta de cică tratează … Acum, părăsind un pic pe ăștia cu psiho … acum vreo 2 luni mama se simțea rău, zilnic, amețea, o durea pe nu știu pe unde… am fost cu ea la neurologie, la cardiologie, la endocrinologie, la oftalmologie și încă pe la vreo 2 uși. Fiecare o trimitea unde credea. Ba chiar i s-a recomandat și un psiholog.(de ce, încă nu am înțeles). Când vedea că toți o trimit prin alte părți și nimeni nu îi găsește un diagnostic o apucau toți nervii…. Cred că mai bine ne-am scuipa în sân și ne-am ruga să nu avem nevoie niciodată de niciun specialist….

    1. O, da! Să ne ferească Domnul să avem nevoie de „specialişti” care… bâjbâie. Sper că mama ta e bine acum. Scuze de întârzierea cu care am răspuns, n-am văzut comentariul 🙂 La mulți ani, române!

      1. E bine, mulțumesc. Nu e bai si eu văd târziu unele comentarii 😀 la multi ani!

    1. La mulți ani şi ție, Anuska! ❤

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: