Lumina

Nu-i posesor de mașină care să nu fi avut nevoie de piese auto. Bujii, curele, baterii, filtre, cauciucuri, ștergătoare,  toate-s importante. Dintre toate astea însă, becurile auto mi se par cele mai importante. Pentru că degeaba merge bine mașina, dacă tu nu vezi pe unde mergi cu ea. Lumina este importantă. Atât de importantă încât becurile auto au evoluat în ultima perioadă cu repeziciune. Avem becuri cu led, cu halogen, xenoane.

Ce este xenonul știți probabil. Acel gaz incolor, inodor, care se găsește în atmosferă în cantități foarte mici, care se lichefiază la  -107.1 Grade celsius și se solidifică la -111,5. Datorită conductibilității termice se folosește, mai nou, la umplerea lămpilor electrice.

Ce fac becurile xenon? Luminează, binențeles. Dar o fac mai bine decât alte becuri, tocmai datorită acelui gaz nobil pe care-l au în componență.

Pentru autoturisme, veți găsi  becuri xenon care dau o lumină galbenă (ideale pentru proiectoarele de ceață, alb-gălbuie (pe-astea n-o să le prea găsiți în comerț) și albă (cea mai intensă). De fapt, nuanțele acestea sunt date de numărul de lumeni (lm) ai becului.

Complicat? Nu, deloc, v-am încurcat eu în detalii. Cert e că, dacă ai mașină, neapărat îți trebuie și becuri auto. Un bec auto  poate face diferența între o călătorie în siguranță și una… pe bâjbâite.

Că tot veni vorba de siguranță, pentru noapte, cei care au becuri H7  nu pot fi decât fericiți. Nu este xenon, e halogen. Și, spun unii, generează un fascicul luminos destul de bun, cu până la 40% mai lung decât un bec normal.

Acum, fie că optați pentru xenon sau halogen, nu neglijați reglajul corect al farurilor. Degeaba aveți becuri auto excelente, dacă nu-s reglate cum trebuie și bat fix în șanț.

Rolul unui bec auto este de a vă mări vizibilitatea. Cu cât becul este mai performant, cu atât voi veți vedea mai bine. Optați pentru cele mai bune, chiar dacă dați pe ele un pic mai mult decât dacă ați cumpăra becuri normale. Pe Autohut găsiți aproape orice tip de bec auto (și nu numai!), puteți comanda online și, atenție, au și service auto unde vă pot monta, la cerere, piesele cumpărate.

Da, vă trebuiesc baterii, curele, cauciucuri, spoilere, ștergătoare, Gps-uri, claxoane, stații și mai știu eu ce chestii esențiale sau de design, dar nu uitați de becuri. Alea care vă luminează bine calea.

Anunțuri

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: