Există oameni de afaceri români, în România?

Mediul de afaceri românesc nu mai e demult tentant pentru investitorii străini. Altădată oaza preferată  de mulți investitori veniți de pe meleaguri îndepărtate, România de azi a devenit de ocolit.

De ce? Taxe, multe, impozite mari, birocrație cât cuprinde. Când nu ești de-al locului ce poți face? Îți strângi băgăjelul și pleci, e cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru afacerea ta. Ce te faci însă când ești român?

Mai există oameni de afaceri români, în România?

Într-un mediu de afaceri bolnav, cariat de tărăgănări birocratice păguboase, de zeci de avize care se cer și pentru baterea unui cui în peretele firmei tale, de fiscalitatea întortocheată, unii rezistă. Alții, nu numai că rezistă, dar mai și ies, când trag linie, pe plus.

Un exemplu ar fi Luchi Georgescu. Femeie. Dacă nu vă este cunoscut numele, poate Meda Prod 98 vă spune ceva. Da, acea Luchi Georgescu.  Mezelurile produse sub brandul Meda i-au adus anul trecut un profit de 2,6 mil de euro. Vă vine să credeți? Se poate deci.  Am căutat Luchi Georgescu biografie și-am găsit: Meda (cu 530 de angajați și o cifră de afaceri impresionantă,unul din jucătorii principali de pe piața mezelurilor), două hoteluri în stațiunea Venus (adunate , au 340 de camere), Vincon Vrancea (unde deține 85% din acțiuni pe care, se pare, a refuzat să le vândă, deși i s-au oferit 60 de milioane de euro) plus o firmă de construcții.

Mult, puțin? Depinde din care parte privești lucrurile.  Și… cum o privești. La aceeași căutare, Luchi Georgescu biografie, am mai găsit și altele. Lumea își dă cu părerea despre cum, de unde, cu cine, de ce. Ar fi și imposibil să n-o facă. E femeie, arată așa cum ar trebui să arate o femeie de afaceri și afacerile îi merg. Atât de bine încât e greu să crezi că se poate, în România. Și nu din comerț, nu din comisioane, ci din producție și turism: mezeluri, vin, Marea Neagră.

Dincolo de toate acele întrebări, vorbesc rezultatele ei. Și cele 530 de locuri de muncă din Meda, plus cine știe câți alții la Vincon și în cele două hoteluri. Pentru mine, privitorul, cel care deschide larg ochii la auzul cifrelor cu multe zerouri în coadă pe care le are drept profit, asta contează cel mai tare. Acele sute de locuri de muncă. Restul e… can-can și… ce mai vreți voi.

Da, există oameni de afaceri români în România. Oricâtă birocrație, oricâte taxe și impozite ar fi, Luchi Georgescu e dovada că există. Deși îi poți număra pe degete.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: