Ai idee câte avize sunt necesare pentru obținerea unui certificat de urbanism?

Primul pas pe care trebuie să-l faci înainte de a pune vreo piatră la temelia unei începe cu un proiect. Proiectul însă nu poate fi pus în practică fără obținerea avizelor din certificatul de urbanism.  

Ce este certificatul de urbanism?

Certificatul de urbanism este actul de informare prin care autorităţile prevăzute la art. 4* din Legea nr. 50/1991, republicată, cu completările şi modificările ulterioare.

* Articolul 4 din Legea nr.50/1991 sună cam așa:

Autorizatiile de construire se emit de presedintii consiliilor judetene, de primarul general al municipiului Bucuresti, de primarii municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, ai oraselor si comunelor pentru executarea lucrarilor definite la art. 3, dupa cum urmeaza:
a)de presedintii consiliilor judetene, cu avizul primarilor, pentru lucrarile care se executa:
1.pe terenuri care depasesc limita unei unitati administrativ-teritoriale;
2.in extravilanul comunelor ale caror primarii nu au organizate structuri de specialitate;
b)de primarii municipiilor, pentru lucrarile care se executa in teritoriul administrativ al acestora, cu exceptia celor prevazute la lit. a) pct. 1;
c)de primarul general al municipiului Bucuresti, cu avizul primarilor sectoarelor municipiului Bucuresti, pentru lucrarile care se executa:
1.pe terenuri care depasesc limita administrativ-teritoriala a unui sector si cele din extravilan;
2.la constructiile prevazute la art. 3 alin. (1) lit. b);
3.lucrari de modernizari, reabilitari, extinderi de retele edilitare municipale, de transport urban subteran sau de suprafata, de transport si de distributie, pentru: apa/canal, gaze, electrice, termoficare, precum si lucrari si/sau reabilitari pentru strazile care sunt in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti;

Ați înțeles ceva? Sincer… eu nu prea, mai ales că am citit undeva că certificatul de urbanism NU ține loc de autorizație de construcție (e alt film, cam cu aceeași distibuție, dar nu spuneți la nimeni :p )! Și dacă tot n-am înțeles nimic… hai măcar să vedem câte avize îți trebuie și de la cine le iei, pentru ca, mai apoi, să poți obține un asemene certificat urbanism:

  • Oficiul de cadastru
  • Regia Apelor Romane
  • Electrica (sau ce companie operează în zonă)
  • Distrigaz (sau ce companie operează în zonă)
  • REBU (sau ce companie operează în zonă)
  • Autorizație ISU
  • Sanepid
  • Administrația Drumuri și Poduri
  • Ministerul Apelor și Protecției Mediului (habar n-am dacă se mai cheamă așa)

Asta… în mare! Dacă cumva vrei să te ”așezi” cu a ta construcție în apropierea vreunui aeroport, în preajma vreunui obiectiv militar, într-o zonă cu niscai situri arheologice… alte câteva avize:  Autoritatea Aeronautică, MApN, SRI, Ministerul Culturii și Cultelor etc.

Sunt multe? Or fi, dar unde-i lege, nu-i tocmeală. Evident, unde-i lege care cere inșpe avize pentru un singur certificat, poți pierde o grămadă de timp plimbându-te de la o instituție la alta, cu teancuri de hârtii în mână (hârtii niciodată suficiente, mereu îți va lipsi o afurisită de semnătură, un original sauo copie de la ceva!). Sau… nu. Nu trebuie nepărat să pierzi timp și să-ți faci nervi, poți apela la o firmă specializată, care oferă servicii pe toată ”durata de viață” a proiectului tău: de la întocmirea documentației necesare obținerii avizelor pentru  certificatul de urbanism până la proiecte, amenajări interioare și exterioare și expertize pentru construcții existente. Cam asta face 1design.ro So… caută-i!

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: